~ Kengkawan ~

Friday, 20 July 2012

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan ^_^

Bismullahirrahmannirrahim,
Salam...



Readers... Alhamdulillah...
Penyimpan mohor besar raja-raja dah umumkan puasa pada 1 Ramadhan 1433H jatuh pada hari Sabtu 21 Julai 2012... 


Yeayy... esok dah puasaaa !!! :)

Tahun nie sekali lagi kita dapat merasai bulan yang penuh keberkatan iaitu BULAN RAMADHAN... bulan yang ditutup semua pintu NERAKA dan dibuka seluas2nya semua pintu SYURGA... Jadi jangan mempersiakan bulan ini dengan benda yang tidak berfaedah... Tambahkan amal ibadat kita pada bulan yang mulia ini... :)

okay, sekarang nie aku still lagi kat uitm nie... kawan2 aku ade yang dah selamat sampai rumah sebab nak menyambut first ramadhan dengan family...budak housemate aku semua balik.... aku pulak?? aku tak dapat balik disebabkan ade sebab2 tertentu yang membuatkan aku tak dapat nak sambut first ramadhan dengan family aku... so, aku duduk sorang2 lah dekat rumah nie... waaa, sedih sangat nieee... wuwuwuwu :'(

Kalau dulu dekat rumah, 2-3 hari sebelum ramadhan mestii duduk depan tv... kenapa?? takkan tak tau kot... nak dengar pengunguman puasa lah... waktu tu happy giler... duduk depan tv dengan adik2 tunggu pengunguman puasa... tapi, sejak duduk kat beting nie susah nak tau keadaan semasa... pengunguman puasa pun tak dapat tengok...jadi, dengan alternatif yang ade aku tengoklah dekat youtube --->Pengunguman Puasa ... sebab nak happykan diri sendirikan...huhu

ingat lagi dulu2 waktu puasa... mak selalu kejutkan untuk sahur... and waktu berbuka makan ramai2... sekarang nie semua kena buat sendiri...bangun sendiri, sahur n berbuka sorang @ dengan kawan... masakan mak pun dah susah nak dapat... sedihnyaaa... wuwuwu :'(

takde sesape ke nak teman aku dekat uitm nieee??? huhuhu...


so, bulan puasa nie syaitan semua dibelenggu... jadi takde sesape yang nak hasut kita lagi... cuma kita kena lawan nafsu kita jelah... bolehkan?? insyaAllah :D

bagi lelaki, jangan lah curi2 makan... kalau tak curi2 makan pun janganlah membuat sesuatu yang boleh membatalkan puasa... nie aku tengok dari pengalaman yang lepas ada lelaki yang merokok time bulan puasa... yang merokok tu pulak die jual kat bazar ramadhan... kononnya nak merokok sorok2 dekat belakang khemah... tapi ramai yang nampak okeyhh !! MasyaAllah... apa nak jadi lah dengan diorang nie... kat bazar tu bukan je orang islam yang ada...tapi cina dan india pun ada... apa yang diorang akan kata jika mereka nampak umat islam buat macam tu pada bulan puasa... Astaghfirullahhalazim...*geleng kepala*...

yang perempuan pulak jangan menjadikan uzur @ cuti tu sebagai satu alasan jika kamu boleh puasa...tak baik menipu bulan puasa tau...nanti sia2 je ibadah puasa kita selama nie...hohoho..

and jangan lupa niat puasa tau...kalau takut tertinggal puasa sebab lupa nak niat cube niat terus sebulan...aku selalu niat terus sebualan sebab mak aku dah latih aku macam tu... mak aku taknak aku ponteng puasa dengan alasan tak niat puasa... so, kalau aku niat sebulan nak kelentong mak aku pun tak boleh...haha... nampak takk permainan die?? hehehehe

andd, jangan tak pergi solat terawih pulak ok... tambahkan amal ibadat anda :D


********************

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan : "Ya Allah tolong abaikan puasa umat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut :

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada)
* Tidak bermaafan terlebih dahulu antara suami isteri
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.


Maka Rasulullah pun mengatakan Amin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdoa adalah Malaikat dan yang mengaminkan adalah Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat.


Oleh itu dikesempatan ni saya terlebih dahulu memohon ampun dan maaf jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja mahupun yang di sengajakan selama saya menjadi penulis di blog nie, mungkin ada :

- bahasa-bahasa yang kurang sopan,
- ada ulasan yang tidak matang,
- ada isu yang agak sensitif,
- termarah dengan sengaja atau tidak sengaja,
- tersindir,
- typo,
- dan banyak TER lagi laa.. :)

.. semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, insyaallah.

SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA yg akan tiba.. :)

********************



p/s: selamat menjalanii ibadah puasa dengan penuh kesabaran dan keikhlasan... jangan lupa tambahkan amal ibadat dan pahala anda semua... semoga segala ibadat kita diterima oleh Allah s.w.t... solat terawih jangan lupa yee !! :D
  
salam...

3 comments:

  1. Selamat berpuasa jugak untuk atynn . . ^_^

    ReplyDelete
  2. selamat menyambut bulan puasa miss nieyna...
    salam ukhuwah... :D

    ReplyDelete