~ Kengkawan ~

Tuesday, 16 October 2012

♥ Kelab Blogger Se'Malaysia ♥

Assalamualaikum,

hye peeps :)


Hari nie cik atynn nak promote korang semua tentang GROUP untuk para BLOGGER macam kita-kita nie :D 
GROUP FB iaitu ♥ Kelab Blogger Se'Malaysia ♥

MARI KITA PAKAT-PAKAT JOIN GROUP NIE :)
  1. Korang boleh kongsi info dekat situ.
  2. Boleh tag kawan-kawan korang yang ado BLOG jugak.
  3. Boleh berkenalan sesama blogger :)
  4. Boleh update CONTEST, SEGMEN, or GIVEAWAY.
  5. DLL. Tambah lah sendiri yee.

Siapa yang nak join boleh KLIK ---> SINI

TQ :)

Fakta Tentang Anak No. 2


Assalamualaikum,

Hye Love :)



Hari nie cik atynn nak bagitahu tentang Fakta anak no. 2 nie. Ok, siapa anak no.2 ANGKAT TANGAN?? *krik, krik, krik....* Okay, Abaikan -.- 
Siapa anak kedua dalam family meh sini baca fakta ini :p


ANAK MANJA EMAK DAN AYAH ♥
Sebab apa-apa pun mesti dia akan diutamakan oleh ibu or ayah. -..-

ANAK DEGIL
Anak kedua dikatakan lebih degil, keras kepala dan tidak mendengar kata. Semua dia aje yang betul. Dalam ramai-ramai adik beradik dia aje yang KETEGAQ. Kemahuan dia kuat. Kalau buat sesuatu sungguh-sungguh. Kalau tak nak tu, tak nak lah jawabnya, boleh dipujuk tapi selalunya tak berapa jalan.

TAK PANDAI PUJUK
Memang anak no.2 ni dia tak pandai pujuk makwe or pakwe dia. *kasihannn :p*

BERCINTA
Dia kalau bercinta, sangat setia. Sanggup berkorban. :D *YEKE?*

HITAM / PUTIH
Apa yg dikatakan semua dipegang. Kalau hitam, hitam lah kalau putih, putih lah. Degil tak boleh toleransi.

HATI
Anak no.2 ni juga nampak aje keras. Tapi hati dia lembut. Satu lagi pe'el dia. Dia tak boleh ditegur.

BERDIKARI
Very independent. Memang betul *kot* Tapi kalau terlebih independent pun payah. Mudah bergaul. Very take care.

ARAHAN
Anak no.2 ni juga dia payah nak terima arahan. Dia lebih suka buat hal sendiri. Pendek kata tak boleh kerja dengan orang. *tak jugak. bergantung jenis orang*

PEMAAF & CARING
Tidak dinafikan anak no.2 ni pun pemaaf dan caring. TAPI awas jangan bagi diorang marah kalau diorang marah faham saje lah. *BARAN !*


Ha, ini adalah perkongsian semata-mata. Tak semestinya benda nie betul. KAN? Readers nilailah sendiri okay :)

SAYA ANAK BONGSU :D
BETUL KE?? -.-
Terima Kasih kerana membaca :D

Tuesday, 9 October 2012

Segmen Miz Ruha | Lesen

Assalamualaikum,

Hamboiii, cik atynn. Mentang-mentanglah tadi baru abes paper MKT, malam dah berblogging pulak yee. Abes lagi dua paper tu bila nak study? Esokkan boleh -.- HEHE.

 Kali nie cik atynn nak join segmen dari Miz Ruha. Tajuk segmen nie memang mengujakan cik atynn. Berkaitan pasal LESEN. Haa, nie yang cik atynn tak sabar-sabar nak cerita nie. Tapi sebelum tuuu, cik atynn nak promote segmen nie kat readers semua. Sape agak-agak yang ada kisah sadis, happy berkaitan dengan lesen yang ingin dikongsikan dengan blogger-blogger lain bolehlah join segmen nie.

http://bird7842.blogspot.com/2012/10/segmen-miz-ruha-lesen.html
comel pulak lesen tu punya gambar. Macam CIK ATYNN :p
Sapa yang nak join segmen nie bolehlah KLIK SINI
*Sorry, cik atynn tak reti linkkan link tu kat banner tu. HEE*
Kalau nak tau syarat lebih lanjut click lah link dekat atas tu yee. Kalau tak nampak boleh la comment. Nanti cik atynn kasi besaq link dia. Okay?! :p
EXPIRED DATE : 19 Oktober 2012, 5 ptg.

*****
Okay, sebelum tu cik atynn nak minta maaf jika entry nie terlampau panjang ye Miz Ruha :D Disini ceritanya bermula. Nak kata sadis memang sadis. Kelakar memang kelakar. Tak tau nak cakap macam mana. Anda readers nilai lah sendiri ye. Dan jangan lupa comment sekali. HUHU. Dan juga cerita yang cik atynn nak cerita nie adalah KEJADIAN BENAR, dan TIADA TOKOK TAMBAH dan UNSUR-UNSUR PENIPUAN. Apa yang cik atynn cerita adalah pengalaman cik atynn sendiri yang hanya tersimpan rapi. Dan sekarang cik atynn nak  kongsikan cerita lesen nie dengan readers semua. *Muka excited >.<*

Okay, lepas cik atynn abes form 5, emak cik atynn suruh ambil lesen kereta dengan motor. Yeahh, sukanyaaa ! \(^_^)/ Tapi, *ada pulak tapi tu* cik atynn sebenarnya tak reti bawak motor langsung. NORMAL LAH TU KAN PERMPUAN TAK RETI BAWAK MOTOR? Normal ke? -..- *Abaikan muka itu* So, cik atynn pun cakaplah dengan emak yang cik atynn nak ambil  lesen kereta jee. Jujur cik atynn cakap cik atynn nie bukanlah peminat TEGAR motor. Bukan tegar je. Tapi tak minat langsung. Bukan benci yee :p Tu lah salah satu sebab cik atynn paling LOSER dengan motor. *Cik atynn minat kereta je :)* Then, nak dijadikan cerita emak cik atynn tak kasi. Emak cik atynn suruh juga cik atynn ambil lesen kereta dengan motor jugak. HUH! Perang besar beb. Sampai masuk parlimen semata-mata nak selesaikan hal nie :( *Ok, cik atynn tipu. HEE* Cik atynn pun ikut je lah cakap emak cik atynn. Nak buat macam mana. Syurga kan dibawah telapak kaki ibu :D

So, alhamdulillah sesi belajar dalam CLASS untuk kereta dan motor pun berjalan lancar. Test komputer yang macam kacang tu pun senang je. Tiba di hari kejadian. First sesi pembelajaran cik atynn bawak kereta. Semuanya berjalan lancar :) Lepas 5-6 hari cik atynn kena pergi class menunggang motor. ADUH ! Nie yang cik atynn LEMAH nie. Menggigil kepala lutut den. Tapi ditabahkan juga hati walaupun masa tu memang rasa tak sedap hati -.- Waktu cik atynn nak belajar tu waktu tengah hari. Of course lah SUNBURN kan. Habis kulit I terbakor-bakor. BENCI TAU ! *tangan dibahu mata ke atas :p* Waktu nak mula sesi class menunggang tu *jadah tah nama dia -.-* yang ada kat situ yang nak ambil lesen motor cuma 7 orang. 6 lelaki dan yang paling sadis cik atynn sorang perempuan. Ditekankan, CIK ATYNN SORANG JE PEREMPUAN ! HUUU :'( Kepala lutut memang dah menggeletar waktu tu.

Then, cik atynn pun buatlah muka riak biasa walaupun dalam hati cuak. Dah la cik atynn tak pernah bawak motor. Hari tu nak kena bawak motor. MEMANG KERJA GILA ! Jadi pembonceng tu pernah lah. So, pakcik yang jaga tu arahkan ambil motor sorang satu. Cik atynn pun ikot jela cakap pakcik tadi. Budak laki yang lain dah pergi kat motor belek minyak. Cik atynn yang sememangnya BLUR pasal bende tu tengok je diorang. Then, salah sorang tu tanya cik atynn. "Kenapa tak ambil motor?". Perghhh, SOALAN MAUT NIE. Tak pe lah, nak tak nak cik atynn terpaksa jugaklah hilangkan rasa malu tu dengan cakap "Saya tak tau pasal motor nie." Malu tahap gaban waktu tu. Dah lah semua lelaki tu pandang cik atynn dengan tanda soal dikepala. -.-? Agaknya dia kata perempuan zaman apa nie tak reti bawak motor? ZAMAN NEOLITIK?

Then, dia tanya lagi "Tak reti bawak motor ke?" Hamboii, dah pandai ye bagi soalan maut. Cik atynn juz geleng kepala je. Rasa waktu tu macam nak menyorok je bawah kereta. Then, diorang tolong cekkan minyak motor untuk cik atynn. Cik atynn pulak berdiri macam tunggul nyanyi lagu negaraku dekat situ. Tak tau apa yang diorang buat. Tetiba lelaki tadi cakap "Yang nie ada minyak. Ambil motor nie." Cik atynn pun pergilah kat motor tu. Then cik atynn tanya. "Motor nie berat tak?" Aduh, Fatin. Kenapa kau tanya soalan bodoh tu? -.-' Then lelaki-lelaki tadi pandang je, dengan tersenyum manis. Oh, Salah. SENYUM SINIS :p Diorang just geleng kepala.

Nak dipendekkan cerita, cik atynn tengok budak lelaki ramai-ramai semua dah pergi dekat litar. Cik atynn yang terkial-kial baru nak ambik motor nie pun turunkanlah stand. Cik atynn pun bawak lah motor tu. Opss, jangan salah sangka. Bawak bukan naik atas motor tu. Means cik atynn kena tolak motor tu. Lepas turunkan stand tu, BAPAK AR. Berat gila motor. Aduhai, cik atynn tolak motor tu sampai dengan cik atynn sendiri nak terjatuh. Pakcik tu pulak tengok je. Ada ke patut? Then, sampai depan pakcik tu dia suruh cik atynn bawak motor. Budak lelaki lain dah masuk litar. Cik atynn cakap lah cik atynn tak tau bawak motor dan tak pernah bawak motor. Pakcik tu pun sudi ajar.

Mula-mula pakcik tu ajar double-stand. Pergh, motor berat tu pun nak bawak tadi rasa macam nak mati nie pulak nak kena double-stand. Nak kena angkat lagi? Memang tak terangkatlah citer dia. Walaupun sedaya upaya cik atynn menggunakan seluruh tenaga untuk double-stand motor tapi ianya tetap tak berhasil. Sampai pakcik tu cakap "saya tengok dari tadi motor nie tak terangakat. Awak je yang terangkat." Sabo jelah dengan pakcik nie -..- Then, dia suruh cik atynn bawak motor pulak. Dia dah ajar enjin semua. Time cik atynn bawak tu dia suruh pusing bulatan je dekat-dekat situ. Dah la motor tu berat. Bila pusing je nak jatuh. Bukan nak jatuh, tapi dah beberapa kali jatuh and you know what. Pakcik tu tak tolong pun. Bukan nak tolong angkat motor. Dia sampai cakap "nanti waktu ujian, kalau awak jatuh, awak kena angkat motor sendiri. Orang lain tak boleh tolong." Sakitnya hati waktu tu hanya Tuhan je yang taw. 

Then dia suruh cik atynn bawak jauh sikit. Means main pusing-pusing tapi dalam jarak jauh. Mungkin dia tengok cik atynn da ada peningkatan lah kot. YEKE? Cik atynn pun ikut je lah. Best jugak pusing motor jauh-jauh nie. Dan paling penting jauh dari pakcik tu. HAHA. Waktu tengah pusing-pusing, tengah syok-syok melayan perasaan dengan angin yang sepoi-sepoi bahasa. Ditambah lagi berangan tentang puteri kayangan turun ke bumi dengan motor? erkk -.-? Tetiba tengah syiok-syiok bawak motor tetiba motor sangkut-sangkut. Arghhh, apasal pulak nie. Cik atynn dah la BLUR dengan motor. Tetiba tengah feeling-feeling boleh pulak motor sangkut-sangkut. Waktu motor sangkut-sangkut tu tangan dengan kaki cik atynn dah standby dekat break. SAFETY FIRST :) Dah agak makin teruk tu barulah cik atynn tekan break kaki. Break tangan cik atynn tak tekan. Tetibe pulak tepat je motor tu sangkut-sangkut yang terakhir break tangan PATAH. Huarghhh, apa nie?? Rasa macam nak nagis laju-laju kat situ. Memang waktu tu cuak gila lah ditambah dengan nak melalak nak balik waktu tu jugak. :'(

Then, cik atynn pun duduk jadi tunggul kayu dekat situ. Pondok pakcik tu pulak jauh memang tak lah cik atynn nak tolak motor tu :p Tak lama lepas tu, pakcik tu lambai tangan dengan cik atynn. Cik atynn pun buatlah muka blur -.- Agaknya pakcik tu dah bengang panggil cik atynn, cik atynn tetap macam tunggul dekat situ, pakcik tu pun datang bawak skuter dia. "Apasal nie?" Cik atynn dengan rasa cuak juz cakap "Tak tau. Tetiba motor nie sangkut-sangkut." "Habis minyak kot?" Pakcik tu cakap. "Tak tahu." Bila pakcik tu suruh turun cik atynn tunjuk break tangan yang dah patah tu. Takot lah jugak. "pakcik, nie tetiba patah. saya tak usik pun. waktu sangkut-sangkut tu dia tetiba patah." Nampak macam kenyataan tipu. Tapi tulah yang sebenar-benarnya. "Yeke? macam mana boleh patah? Awak nie tulang besi ke?" Aduh, pakcik nie. Cik atynn ingat dia nak marah sebab muka dia serius. Tapi rupanya dia gelak. Pakcik-pakcik~~

Tak lama lepas tu, ada sebuah kereta lalu berhenti betul-betul depan kita orang. Pakcik tu boleh pulak tunjuk break tangan yang dah patah tu sambil cakap "budak nie bawak motor sampai break tangan patah. Urat besi betul budak nie" Gilalah. Malu tahap gaban waktu tu. Dah la orang dalam kereta tu satu family. Anak dia sampai bukak tingkap nak tengok break tangan tu. Bukan tengok break tangan je. Dengan cik atynn pun diorang nak tengok. *cantik sangat ke aku?* Malu weyhh ! >.<

Then, cik atynn balik rumah cik atynn cakap kat mak cik atynn yang cik atynn tak nak bawak motor. Tapi ditentang keras. Dan ternyata kepala cik atynn lagi keras :O Dan disebabkan perkara itulah cik atynn jadi FOBIA nak bawak motor sampai sekarang. HUH ! Tu lah FIRST and LAST cik atynn bawak motor. Taknak lagi dah. Scaryy -.-! 

Sebenarnya cik atynn nak cerita version pasal kereta pulak. Karang satu blog nie tak cukup semata-mata nak cerita pasal lesen cik atynn aje. Nie pun lesen pasal motor nie seboleh dan sehabis daya cik atynn ringkaskan. Namun, apa daya ia tetap panjang. Maaf ye readers semua andai kisah yang cik atynn ceritakan ini membosankan. Itu saja lah cerita cik atynn mengenai lesen. TQ sebab sudi baca :D

*****

SEKIAN :D

SEGMEN : Tambah Followers by Khairunnisa

Salam,

Kali nie cik atynn nak join segmen dari Khairunnisa.

http://khairunnisa3020.blogspot.com/2012/09/segmen-tambah-followers-by-khairunnisa.html

Sesiapa yang hendak join KLIK SINI
Bukan tu saja. Malah ada hadiah yang menarik. Kalau nak taw apa hadiah dia click banner diatas.

Jumlah Followers Terkini : 207 :)
Jumlah followers yang diidamkan : 1000 orang \(^_^)/


Tujuan segmen ini diadakan adalah untuk mengeratkan hubungan silaturrahim dan menambahkan followers :D

Tarikh Tamat : 13 October 2012


Marilah ramai-ramai join segmen nie.

Monday, 8 October 2012

Selawat Syifa

Assalamualaikum,

Sekarang nie cik atynn sebuk nak mengupdate entry walaupun esok EXAM. Oh, TIDAKK~~ Sempat lagi  tuh. HEHE. Readers semua sihat? Hendaknya sihatlah yee. ^_^

So, sekarang cik atynn nak kongsi dengan korang semua tentang satu selawat yang cik atynn suka baca :D SELAWAT SYIFA. Haa, sapa taw selawat syifa nie? Mestilah semua orang tau kan :) *Kecoh la cik atynn nie :p*

Selawat syifa adalah salah satu selawat yang sering dikatakan mempunyai pelbagai fadhilat dan kelebihan dan salah satu daripadanya adalah berkaitan dengan kesihatan dan penyembuhan penyakit.


Walaupun pernah dikatakan selawat ini boleh mendatangkan syirik, tapi ianya berlaku bila selawat ini disalah ertikan dalam penterjemahannya. Menurut Dato’ Dr. Haron Din, memang terdapat sedikit kekeliruan sekiranya ianya diterjemahkan terus 'ayat demi ayat'. Apa yang penting adalah kita perlu ingat bahawa segala penyakit dan musibah yang datang semua dari Allah SWT dan penyembuhnya juga dari Allah SWT


Segala ubat adalah sebagai pengantara atau asbab,dan usaha kita sebagai hambaNYA yang tetap yakin Allah SWT adalah musabab dan penentu diatas kesembuhan seseorang dan insyaAllah selawat syifa juga boleh dijadikan salah satu amalan untuk menyembuhkan penyakit.

So, inilah bacaan selawat syifa.


Terjemahan:
Ya Allah, berilah rahmat ke atas penghulu kami, nabi Muhammad S.A.W. yang dengan berkat baginda, engkau menyembuhkan hati-hati, menjadi penawar dan menyihatkan tubuh badan juga memberi kesembuhan penyakit serta mengurniakan cahaya penglihatan dan kurniakanlah juga rahmat keberkatan dan kesejahteraan keatas keluarga dan sahabat baginda.

Selawat syifa nie banyak kelebihannya. Kalau dibaca tiap-tiap hari, InsyaAllah dengan izin Allah:


  1. Menyihatkan jasmani dan rohani.
  2. Diberi keselamatan di dunia dan di akhirat.
  3. Hati menjadi terang benderang, dapat melihat mana yang hak dan mana yang salah.
  4. Tubuh menjadi kuat, tidak mudah terkena pengaruh yang merosakkan.
Ada satu cerita yang aku terbaca tentang selawat syifa nie. Nie pun cik atynn terbaca dekat blog seorang kawan dan cik atynn copy paste untuk awak semua :D

*****
Bermula nk exam final sem2 kt u, bru aku sedar..selawat n doa2 amalan ni byk bntu kita dlm segala mcm selepas kita berusaha..ok di pendekkan cerita..time exm tu..ms duk tggu nk msuk dwn periksa terdengar bdk sebelah bersembg..die critala,ustazah die dlu ad pesan..klu nk exm or hadapi ape2 ujian pn..jgn lupe bc selawat syifa'..sbb time ustazah tu exm ms zmn sek dlu,die ada xle jwb soaln exm n ofcoz ble dh hbis exm rs mcm ssh nk skor tp ble result kua terkejut ustazah tu..sbb die dpt A utk subjek ssh tu..


dats why dri hri tu..aku try amalkan selawat syifa',n kebetulan ad satu paper tu,susah sgt..smpai xsempat nk jwb hbis sbb xcukup ms..tp sepanjang ms jwb tu,xlekang kt mulut baca selawat syifa'..n ofcoz aku xltk harapn tinggi untuk sem tu n subjek tu..tp ALLAH tu MAHA PEMURAh..alhamdulillah aku dpt B utk paper tu..fuHH! xsgke..n yg paling bangga ofcoz parent aku..sbb sem tu aku dpt dekan list..ALHAMDULILLAH..
*****

So, sesape yang mengambil exam tu bolehlah amalkan selawat syifa nie. InsyaAllah, berkat usaha dan dengan izin Allah ia akan membantu. Bukan itu sahaja, dalam apa jua keadaan pun kita boleh membaca selawat syifa nie. Juga kita sentiasa basahkan bibir anda dengan sentiasa berzikir kepada Allah.

Semoga entry kali nie memberi manfaat yang berguna kepada readers semua. Peringatan untuk diri sendiri juga :D



SEGMEN : JOM BLOGWALKING

Assalamualaikum


Jom kita join segmen dari Adam nie. 
Kalau awak semua nak join sila klik SINI :)
Marilah kita sama-sama menambahkan trafik followers.

Tarikh tutup : 16 October 2012

Contest Blog Siapa Yang Kawaii Tu?

Salam,

Kali nie jom kita join contest dari Kawaiidyshastudio.


Sebelum tu, saya nie jenis yang suka something yang simple but nice mata memandang :) Dan blog saya nie jenis yang simple je. Dan yang paling penting blog saya ada bercirikan cartoon muslimah yang CUTE SANGAT. *Ok, dah mula nak puji blog sendiri -.-* HAHA. Tengoklah kiri dan kanan blog nie. Ada dua cartoon muslimah yang akan menjemput anda bila anda masuk ke blog nie :D

Jika dilihat blog saya nie mungkin macam menggunakan blogskin. YEKE? *Perasan je lebih :p* Oh, tidakk ~~ Saya just gunakan template je. Saya ak reti lah nak guna blogskin. Tak reti pakai, tak retiii. Apa lagi ekh? Abaikan je lah.

Jom ramai-ramai join contest nie. Hadiah dia menarik sangat dan saya harap saya salah seorang dari pemenang tu. HEEE ^_^v *Tak malu -..-*

Cik atynn akan tag:
http://jderella.blogspot.com/
http://fifiesazuki.blogspot.com/


kriteria pemilihan:

  • hadiah tempat pertama, kedua, ketiga  dan keempat berdasarkan:
  1. kreativiti dan  mempunyai identiti sendiri.
  2. dan akan diadili dengan seadilnya oleh juri professional

HADIAH-HADIAH


  •  bookmark by ccidollylicious
  • 2 set  barangan kosmetik jenama silky girl
  • 1x tony lip tiny tint
  • 1x frame (8"x10") with doodle pix 
  •  2x mini notebook
  • 4x sticker by kawaiidysha
  •  4x bookmark by kawaiidysha
  •  4xbrooch reben
  •  1x charcoal mask
  • 2x face mask by sasa
  • 1x tudung bawal duo tone (color random)
  • 1x pashmina ( color random )
  • 1x tudung bawal bercorak (random)



sponsor by dysha &cci

*HADIAH AKAN DIUPDATE DARI SEMASA KE SEMASA

1 OKTOBER 2012 HINGGA 1 NOVEMBER 2012


Sunday, 7 October 2012

Segmen : Yana Ajak Blogwalking

Salam,

Hye semua, kali nie cik atynn nak sertai satu segmen dari NUYUYANA. Dah lama benar cik atynn tak join mana-mana segmen. HUHU. Busy sangat. Okay, jom ramai-ramai join segmen nie :D


Kalau awak semua nak join sila KLIK SINI :)

Kali nie cik atynn nak tag:


Saturday, 6 October 2012

I'm The Lucky Person??

Assalamualaikum,


Alhamdulillah, kehidupan cik atynn sekarang lebih BAIK. Mungkin lebih baik dari sebelum nie. Kenapa? Hanya cik atynn dan Allah sahaja yang mengetahui :) 

I'M THE LUCKY PERSON? Tu lah tajuk BESARRR cik atynn pada hari nie. *Besar kee -.-* Lucky ke? Tapi lucky apa? Cik atynn dapat hadiah, suprise, menang hadiah wang tunai? Bukanlah, macam mana nak mulakan story nie.


Okey, macam nie. Ada satu hari tu cik atynn naik kereta dengan ayah cik atynn pergi mana tah. Cik atynn pun dah lupa. But bukan setakat keluar je. Malah kena ceramah hebat dari ayah cik atynn. Dan of course lah kena sesi temuduga dan soal jawab waktu tu kan *Mahu mengalir air mata ini :'( * Dalam ceramah yang sadis, dan perit telinga untuk mendengar itu terselit sesuatu. Ayah cik atynn cakap cik atynn nie bertuah. Cik atynn mula tertanya dalam diri. Bertuah? Kenapa? 

Then ayah cik atynn pun terangkan yang cik atynn nie bertuah sebab cik atynn nie ada ramai orang kat sisi cik atynn. Tu satu. Of course la sebab MY FAMILY is always by my side and they always supporting me. Emak, Ayah, Ibu, Abang (abang N, abang Iz, abang Amy dan abang Fizie), Adik (Puteri, Rina and Tina). Juga tidak ketinggalan My Grandmother yang berada dikampung nun jauh di Melaka jeee. HUHU. Makcik terdekat yang pernah jaga cik atynn since kecik-kecik dulu, MAMA.

Okay, what's the point? Kalau korang perasan cik atynn ada tiga nama panggilan ibu dekat situ. Satu EMAK, IBU dan MAMA. Apa bezanya? Mama tu korang mesti tau kan yang tu makcik terdekat iaitu adik kepada EMAK cik atynn. Tapi emak dan ibu tu? *aish, nak berteka-teki pulak. bagi tahu je lah -.-* 

Sebenarnya, Emak dan Ibu tu bukan lah orang yang sama. Ibu angkat ke? Bukan. Kedua-dua tu ibu cik atynn. Panggilan emak untuk ibu kandung cik atynn. Panggilan ibu untuk ibu tiri cik atynn. How sweet :D
 Tengok, penuh kuota cik atynn dengan panggilan ibu-ibu cik atynn. Dan yang paling istimewanya, cik atynn tak nak samakan panggilan diorang. Contohnya, panggilan ibu kandung dan ibu tiri sama iaitu EMAK. Cukuplah dengan hanya satu panggilan yang berbeza. Barulah syiokkk :)

Lagi, ayah atynn cakap yang cik atynn nie bertuah sebab cik atynn boleh pergi rumah sesiapa je. Rumah cik atynn banyak tau. *tipu je :p* Bukan rumah cik atynn sebenarnya. HEHE. Sebenarnya rumah Emak, Ayah & Ibu, dan Mama. Including My Grandmother. Rumah Emak kandung cik atynn dekat KL. So, since cik atynn kecik lagi cik atynn duduk dengan emak cik atynn. Rumah kedua rumah Ayah & Ibu cik atynn dekat Johor. Mama pula tinggal dekat Selangor dan Nenek cik atynn dekat Melaka :) Sampai empat rumah tuu. Cik atynn boleh pergi kat mana-mana rumah yang cik atynn suka. Bila-bila masa. Boleh keluar masuk sesuka hati. HAHA. That's very important things :p

Pelik? Unik? Menarik? Awesome? Best? Suka? Sila LIKE yee. Unbelievable? BELIEVE IT. KEKEKE.

Emak kandung cik atynn dan puteri 
Ayah 
Ibu *mak tiri* But, dah macam mak kandung 

My Brothers. Abang-abang KU !! 
Adik Kembar 
Rumusannya dekat sini, sama ada ramai ataupun sikit orang yang dekat dengan kita especially FAMILY kita, kita haruslah mensyukuri nikmat yang Allah dah beri dekat kita. Dan Alhamdulillah sangat-sangat kerana Allah telah memberi orang-orang yang menyayangi cik atynn dan cik atynn sayang sangat sangat sangat sayang dekat diorang. Dan bila cik atynn fikirkan balik apa yang ayah cik atynn cakap ada betulnya. Cik atynn bertuah kerana Allah memberi nikmat itu kepada cik atynn. Nikmat bersama family tersayang. Cik atynn Bersyukur sangat-sangat. :')

Sebenarnya orang yang paling dekat dengan kita waktu kita susah, senang semestinya Allah. Lagi, Family tersayang dan juga sahabat sejati yang sentiasa disisi kita saat kita berduka mahupun gembira. Allah semestinya tidak pernah meninggalkan hambaNya. Family pun sama. Sahabat yang sejati adalah sahabat yang berada disisi kita saat kita sedang bersedih dan happy. Jika kita sedang berduka atau ditimpa musibah, dan sewaktu itu teman yang selalu disisi kita melarikan diri andaikan bahawa ianya ujian dari Allah untuk hambanya. Selalulah berdoa kepadaNya. 

Sekarang nie cik atynn bersyukur sangat. Cik atynn ada Allah yang sentiasa ada setiap masa, waktu, detik, hari, jam bersama cik atynn. Begitu juga dengan Family Tersayang yang sentiasa menyokong anaknya yang ...... ini *sila isi sendiri tempat kosong* Dan juga Sahabat yang tidak pernah tinggalkan cik atynn walaupun terpaksa menadah telinga mendengar bebelan cik atynn. HEHE. 

Cik atynn sayang semua ♥ :D

Semoga semua yang berlaku mendapat keredhaan Daripada Allah. Dan semua yang berlaku ada hikmahnya. 

p/s: cik atynn masih berfikir kalau cik atynn dah ada anak nanti, anak cik atynn nak panggil cik atynn apa sebab kuota panggilan untuk emak-emak dah penuh. Agak-agak kalau panggil MOM boleh tak? nak cukupkan kuota biar bagi habis ;) HEHE

Blog Berwajah Baru Lagi Ke??

Assalamualaikum,


Haih, niat dihati memang cik atynn rasa hari nie tak nak update blog sebab cik atynn nak study Marketing.*Study keeee?* amboi, panjang bebenor KEEE awak tu -.- But sebelum study cik atynn ingat nak Blogwalking lah kejap kat blog-blog readers lain. Nak tengok entry terbaru diorang. Tengah-tengah semangat nak blogwalking cik atynn tengok-tengok lain macam je.

"Eh, dah lain ke blog sekarang? Blog dah berwajah baru ke?"

REFRESH BALIK. sama jugak. REFRESH LAGI SEKALI. pun sama jugak. REFRESH BERKALI-KALI. lagilah sama kan -.-

Arghhhhhhhh, Tensionnnnn !!

Macam mana cik atynn nak pergi blogwalking kat blog readers lain kalau bende nie yang keluar !



Apa benda nieee?

HUHU. Apa benda nie? Mana list senarai blogger cik atynn banyak-banyak. Macam mana cik atynn nak baca entry blogger lain. Dah la banyak. Kalau nak ingat link diorang bukan satu link je. Nie dah la banyak. Tambah pulak lagi kalau bab menghafal formula matematik, statistik, financial pun cik atynn FAIL, apa lagi nak hafal link blogger yang lain. HUHU. Waaa, PULANGKAN KEMBALI LIST ENTRY BLOGGER !!! *Eh, emo pulak minah nie -.-*

Terus terbantut niat cik atynn nak berBLOGWALKING ! Mungkin ada HIKMAH kot. Mungkin Allah nak suruh cik atynn study kot daripada duduk, baring menghadap laptop. Dah la tadi tengok running man dengan budak rumah. *Budak housemate yang ajak okehh !* Nie nak sambung lagi menghadap laptop sampai pagi esok. Nie pun dah pagi buta waktu bulan tengah mengambang. Bila nak study? Esok pagi? KEKEKEKE :p Maby next time kalau cik atynn lapang cik atynn Blogwalking lah. *Bukan hari-hari awak lapang ke? -.-*

Selamat berhujung minggu semua. Have a nice day :D
Yang ada exam esok GOOD LUCK !

Friday, 5 October 2012

Hukum Menampar @ Memukul Muka.

Assalamualaikum,


Hari nie cik atynn nak berkongsi dengan readers semua tentang hukum menampar atau memukul muka. Ianya juga sama dengan hukum menolak kepala.

Hukum memukul muka adalah haram walau dengan apa jua tujuan sekalipun ,sama ada dalam hudud, takzir, denda anak, denda anak murid atau tujuan-tujuan yang lain.

Nabi SAW bersabda:
"Apabila seseorang kamu hendak memukul saudaranya (dengan tujuan dibenarkan syara') hendaklah dia menjauhi dari memukul mukanya." (Hadis sahih Bukhari dan Muslim)

Ini adalah tegahan yang jelas terhadap memukul muka kerana:


1. Muka ada anggota lembut serta menghimpunkan segala kebaikan.
2. Anggota yang ada padanya sangat bernilai.
3. Anggota yang ada padanya ada anggota pancaindera seperti mata.
4. Pukulan boleh merosakkan anggota penting ini , mengurangkannya, menghodohkannya atau cacat.
5. Kerosakan akibat pukulan di muka tidak boleh disembunyikan kerana ia adalah anggota yang jelas.


Imam Ibnu Hajar Asqalani berkata:
"Termasuklah dalam larangan adalah setiap pukulan ke muka ketika dalam hukuman hudud, takzir dan pukulan didikan."


Imam Sun'ani berkata (pengarang kitab subulus salam):
"Pengharaman pukulan dan tamparan di muka ini merangkumi semua keadaaan samaada untuk mendidik atau sebagainya."

KESIMPULAN
Nasihat cik atynn kepada anda semua, tolong jangan sekali-kali menghukum sesiapa di kepala. Apa juga bentuk denda, perbuatan termasuklah tampar, tolak, ketuk, baling dan sebagainya. Oleh itu, kita hendaklah menjauhi dari memukul muka sama ada kepada isteri, anak, pelajar-pelajar, orang bawahan atau pun yang lain. Mungkin akan menyebabkan anak-anak atau anak murid semakin nakal dan susah hendak menghafal kerana tindakan memukul muka mereka.

 Ini juga adalah kerana kepala itu merupakan anggota paling mulia yang dianugerahkan Allah, tempat sujud kita kepada Allah. Dan tempat di mana letaknya otak yang BERFUNGSI mengawal atur segala pergerakan badan. HORMATLAH manusia mengikut acuan dan akhlak Rasulullah. ♥

Friends Until Jannah :D

Assalamualaikum,



Alhamdulillah, Cik atynn masih bernafas dibumi Allah ini. Dan Allah masih memberikan cik atynn peluang untuk hidup untuk meneruskan ibadah kepadaNya. :D Readers semua macam mana? Sihat? Alhamdulillah jika anda semua sihat. 

Korang pernah dengar tak tentang

 "KAWAN KETAWA SENANG DICARI, KAWAN MENANGIS SUKAR DICARI." 
Maksudnya, ketika kita sedang senang kawan sentiasa ada dengan kita. Tapi bila kita ditimpa musibah mereka akan lari tinggalkan kita begitu je. But, tak semua orang macam tu. Betul tak?

First, cik atynn nak ucapkan Terima Kasih sangat sangat sangat kepada kawan-kawan, rakan-rakan, sahabat handai yang sentiasa berada di sisi cik atynn jika cik atynn sedang gembira, ketawa, menangis, berduka, ada masalah, rasa macam down gila. HAHA -,- mereka selalu ada di sisi cik atynn dan always memberi support kepada cik atynn. Dan juga sanggup dan tabah menadah telinga untuk mendengar luahan hatiku. HEE :O

Alhamdulillah, sejak cik atynn masuk UiTM nie ramai kawan yang cik atynn jumpa. Macam-macam perangai, sifat yang sentiasa membuatkan cik atynn HAPPY :D Mungkin nie lah hikmahnya bila cik atynn melangkah ke UiTM nie. Cik atynn bukan sahaja ada Family Tersayang dan Yang Tersayang yang sentiasa menyokong cik atynn tapi juga cik atynn ada sahabat yang sejati. Terima Kasih Ya Allah :')

First of all, cik atynn nak kenalkan sahabat cik atynn di dunia dan insyaAllah juga sehingga akhirat juga nanti. :'D

First ranking, Nurul Fatin Zafira. Nama dia sama dengan nama cik atynn. Cuma yang membezakan Nabihah dan Zafira and of course lah binti pun lain kan. HUHU. Anyway, Fatin nie sebenarnya kawan cik atynn yang paling rapat since tadika sampai sekarang. Korang percaya tak? Tak percaya? Silalah percaya :p Fatin nie orangnya gila-gila. EH, bukan GILA lah. Tapi gila-gila. Sifat dia yang comel tu buatkan dia lebih comel. Erkk -.-? Dulu cik atynn selalu jugak melepak dengan dia. Mana tak nya. Dialah satu-satunya kawan yang cik atynn paling rapat waktu sekolah. Sampai ada orang ingat kami kembar sebab asyik berkepit je. *Ada orang cakap muka kitaorang sama :p* HAHA. And now kami dah berpisah. Opss, Bukan CLASH yee tuan-tuan, puan-puan, adik-adik, kakak-kakak dan abang-abang sekalian. Cuma berpisah untuk menyambung pelajaran. HUHU. Dah lama cik atynn tak jumpa dia. Rindu pulak nak berborak dengan dia macam dulu :( I hope one day we will meet again.

Second ranking is Norsyuhada. Cik atynn juz panggil dia Ada je. ADAAAA !! HAHAHA. Ada nie sebenarnya kawan cik atynn dari sem satu kat UiTM nie. Ada nie waktu sem satu dengan sem dua kita orang sama bilik. HUHU. Tapi masuk je sem tiga dah tak sama lagi. Sedihnyaa. Sobsob :( *maklumlah, kita dapat kolej sebab rayuan je :p* Cik atynn senang dengan Ada nie sebab dia nie lembut je orangnya. Lembut ke? Entahlah. Cik atynn pun tak tau. Ramai yang cakap dia lembut. Tapi kenapa dengan cik atynn dia kasar? Tak aciiiii. HUH ! Kalau dengan Ada nie cik atynn boleh cakap apa je sebab dia nie pulak jenis melayan jugak. Kalau cik atynn ada masalah, tak puas hati ke semua cik atynn akan cerita kat dia. Kita orang saling berkongsi cerita. Pasal BF pun kongsi sama. OPSSSS, HEHE -,- But memang bestlah kawan dengan Ada nie. :D

Third ranking ialah Madiha Nabiha. Haa, cerita pasal Madiha nie pun agak menarik bagi cik atynn. Madiha nie cik atynn kenal sejak masuk komander lagi. Dulu kitaorang takde la rapat sangat. But sekarang kita orang memang rapat. Madiha nie orangnya lembut je dan dia juga seorang muslimah :) Kalau cik atynn rasa down ke, sedih ke, cik atynn akan cerita dekat dia dan Alhamdulillah dia akan bagi semangat kat cik atynn. Dan semangat dia tu adalah nasihat yang amat berguna untuk cik atynn sebab nasihat dia adalah nasihat yang akan mendekatkan diri kita dengan Allah :D Sukalah kawan dengan Madiha sebab dalam kelembutan dia pun dia satu kepala dengan cik atynn. Baik pulak tu. HUHU. Dan cik atynn bercita-cita nak jadi macam dia, SEORANG MUSLIMAH. InsyaAllah, cik atynn tengah mencuba. :)

Walaupun ada tiga ranking dekat sini, tapi dia orang semua adalah kawan NO.1 dekat hati cik atynn. Thanks to you all because you always support me when I have a problem. Thanks juga kerana sentiasa menyokong cik atynn dan mereka sentiasa ada when I need their shoulder. Dah macam artis pulak -.- 


InsyaAllah, kita akan berkawan sampai bila-bila until JANNAH. ^_^v
Thanks Fatin, Syuhada, and Madiha. *terharu* sobsob :')

Wednesday, 3 October 2012

Curi Masa !

Assalamualaikum,
hye peeps :D


Rasa macam awkward gila nak update blog. Huhu. Cik Atynn bukan tak nak update blog. Cuma kekangan masa study tu menyebabkan cik atynn tak dapat nak mengupdate blog. Selain itu, faktor lainnya mestilah TIADA IDEA nak update entry baru. Huhu. Ayat Sadis betul! Ceitt. Dah macam karangan BM pulak *jangan tiru aksi ini dijawapan karangan anda, Terima Kasih.* :p

sekarang nie dekat semua Kampus UiTM tengah MOOD Final Exam. Sekali lagi ditekankan disini MOOD FINAL EXAM. huh! Scary gila bila cakap or dengar pasal final exam nie. Betul tak? Mana tak nya, waktu tu lah kita kena menghafal segala formula, menghafaz ayat-ayat, memahami sesuatu tajuk, mengingati segala fakta dan huraian, membaca semua jenis buku, mengira-ngira, me... Me apa lagi nie. Haaa, MELEPAK. Erkk? Aish, pening betul kepala kalau time final exam nie. Yang tak boleh tahannya bila kena baca satu buku yang ada berbelas-belas chapter. Wah, kira dah boleh jadi macam A. Samad Said lah nie kan? Anda boleh menjadi sasterawan negara kerana telah berjaya membaca dan menghafal semua isi di dalam buku tu. #tetibe je! -,-

sekarang nie cik atynn dah melepasi dua paper. Paper BEL311 dan ECO162. Huhu. Fuhh! Lega sangat bila dah lepas dua paper nie. *Kipas Muka*. Tak payah nak poyo sangatlah. Awak tu ada lagi lima paper yang kena jawab. Lupa diri betul. Choii -,- Hari khamis nie dan hari-hari seterusnya cik atynn ada exam lagi. And now cik atynn sebuk berblogging. Haha. Anyway, curi masa sekejap je untuk update blog untuk readers. Jeles ke? Salah ke?

Haih, cik atynn nie asyik nak curi masa je. Kalau cik atynn curi masa, macam mana masa tu nak berjalan? nanti masa tinggal apa? bertubi-tubi soalan datang menyerang disebabkan isu CURI MASA. #Mohon jangan sebar di media massa ok. KEKEKEKE :p So, sesiapa yang student UiTM yang sedang menghadapi, menduduki final exam cik atynn ucapkan GOOD LUCK and DO THE BEST ! And Lastly Study jangan tak study.^_^

Selamat Pagi Malaysia !