~ Kengkawan ~

Sunday, 23 June 2013

Malam Nisfu Sya'aban

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum...


Hadis yang diriwayatkan oleh Imam Al-Baihaqi r.a:

“ Rasulullah telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dan sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda berkata dalam sujudnya, “Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yang akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kepadaMu daripadaMu. Aku tidak dapat menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri.

Setelah Baginda selesai sembahyang, Baginda berkata kepada Saiyidatina Aisyah r.a. “Malam ini adalan malam Nisfu Syaaban. Sesungguhnya Allah Azzawajjala telah datang kepada hambanya pada malam Nisfu Syaaban dan memberi keampunan kepada mereka yang beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yang memberi rahmat (membuat amal makruf dan nahi munkar) dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap orang-orang yang dengki.”

Nota Hati : Marhaban ya Sya'aban =D


Thanks for reading ^_^

3 comments:

  1. jom sama-sama kita beramal :)

    ReplyDelete
  2. semoga semakin meningkat umur semakin bertambah amaln:)tq for sharing the reminders!evn it's short but deep fr the people who think:)in shaa Allah

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum atin...sama2lah kita beramal...:)

    ReplyDelete